Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Sogneaften: Maleren J.TH. Lundbyes kunst, tro og skæbne.

FEB
21

Sogneaften: Maleren J.TH. Lundbyes kunst, tro og skæbne.


Dato Tirsdag d. 21. februar 2023, kl. 19:00
Sted Sanderum Kirke, Sanderumvej 129, 5250 Odense SV
Sogneaften: Maleren J.TH. Lundbyes kunst, tro og skæbne.

Maleren J.Th. Lundbyes kunst, tro og skæbne
– foredrag ved forfatter Peter Løhr med afsæt i romanen ’Hulemennesket’

Guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye (1818-48) er kendt for sine køer og danske landskaber. Men bag hans udramatiske malerier gemmer sig en voldsom troskamp, et bipolart sind og en usædvanlig skæbne. Fanget midt mellem sine to helte, Grundtvig og Kierkegaard, mellem det nationale og det universelle, ender den følsomme maler med at melde sig frivilligt til Treårskrigen, hvor han kun 29 år gammel dør af et vådeskud, der måske er et selvmord. 

Med afsæt i sin anmelderroste roman om Lundbyes liv, ’Hulemennesket’, tager Peter Løhr os i dette billedforedrag med tilbage til Guldalderen for at forstå, hvordan en lille gruppe 1800-talskunstnere har haft afgørende indflydelse på nutidens værdier og forståelse af ”det danske”. Men vi dykker også helt ned i Lundbyes kunst, sind og tro for at afsøge mysteriet om, hvordan en så følsom komaler kunne finde på at drage i krig. 

Peter Løhr (1986) er forfatter, cand.mag. i kunst- og kulturhistorie. I 2015 vandt han Skovhuslyrikerprisen for sin debut i tidsskriftet Hvedekorn. ’Hulemennesket’ er udkommet på forlaget Gyldendal og skrevet på baggrund af J.Th. Lundbyes kunst, dagbøger og breve.

 

Uddrag fra anmeldelser og omtale af ’Hulemennesket’: 

”I de bedste øjeblikke nærmer romanen sig næsten mesteren Herman Bang” …

 “Glimrende underholdt” … “En tankevækkende roman.” Henrik Wivel i Kristeligt Dagblad.

“En fornøjelse at være i selskab med” ... “Peter Løhr kan vi roligt glæde os til at læse mere af” Kristian Ditlev Jensen i Weekendavisen. 

“Peter Løhr takler dette (kunsthistoriske) stof på en både meget menneskelig, meget troværdig og indsigtsfuld måde. Jeg er meget underholdt af denne bog og kan kun anbefale den.” Bente Scavenius, kunsthistoriker.